Oem Parça Nedir

oem parça nedir ? sorusuna verilecek en iyi yanıt otomotiv sektöründe, İngilizce terim olan Original Equipment Manufacturer kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır Oem.

Oem üreticileri firmaların ( Ford,Renault,Citroen,Peugeot,Wolkswagen,Fiat,Toyota vb.) belirli dönem yapmış olduğu ikili anlaşmalara göre değişklik gösterebilir.Örneğin Renault Megane III marka aracınız için hava filitre oem üreticisi Bosch iken yağ filitre üreticisi Purflux,yakıt filite üreticisi Delphi olabilir.Ön fren ayna ve ön fren balatası için oem üreticisi Trw iken daha sonra yeni bir anlaşma ile Ferodo olabilmektedir.Burada gördüğümüz üreticiler aslında birer Oem üreticileridir.Oem ise Ford ,Renault,Fiat,Toyota,Wolkswagen vb gibi araç markalarıdır.

Oem numarası ise , bu ürünlere firmaların vermiş olduğu dünyanın heryerinde geçerli ortak kullanılan rakamlar ve harflerdir.

Örneğin Clio 1.4 8v 2002 model aracın ateşleme bujisi 7700500155 numarası dünyanın her yerinde kullanılan Oemin (RENAULT) vermiş olduğu numaradır. Oem (RENAULT) 7700500155 numaralı ateşleme bujisini Bosch,NGK,Champion gibi bu bujiyi üreten diğer firmalara da ürettirebilir.

Oem üreticileri bu ürünleri belirli dönemlerde örneğin Oem (RENAULT) 'le anlaşması bittiğinde piyasaya satışa açabilir.Aftermarket ürünlerin büyük kısmı bu şekilde tedarik edilebilir.Aftermarket ürünleri satışa sunulduğunda Oem üreticileri kendilerine ait ürün numaraları ile satışa açmaktadır.Oem'in (RENAULT) 7700500155 oem numarası ile satışa açtığı ürünü Bosch 0242235666 ürün koduyla piyasaya sürebilir.Buradaki 0242235666  kodlu ürün otomotiv yedek parça sektöründe EŞDEĞER ürün numarası olarak tanımlanmaktadır.

Oem numaraları bazen sadece rakamlardan bazen de rakam ve harfleri karıştırarak oluşturulmuştur.Örnek 7701477028 (Renault) Oem Numarası , 0831V4 (Peugeot ) Oem Numarası.

Yoruldum en kısa zamanda bilgi paylaşımına devam edeceğiz :)

YORUMLAR